Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Razvoj postopka iztiskavanja kompozitov Al/SiC = Development of hot extrusion of Al/SiC MMCs
    Šuštaršič, Borivoj ...
    Za osvajanje postopka toplega iztiskavanja kompozitov Al/SiC smo izbrali Duralcanov kompozit z oznako F3S.20S. Material vsebuje v kovinski osnovi (Al z 9% Si in 0,45% Mg) 20 vol.% delcev SiC in je ... primeren predvsem za tlačno litje in litje v pesek. Kompoziti te vrste pa bi bili lahko uporabni tudi v toplo predelanem stanju za različne strojne dele, izpostavljene obrabi ali trenju. Na osnovi, kemijske, mehanske in mikrostrukturne karakterizacije ter krivulj tečeneja pri povišanih temperaturah in različnih hitrostih deformacijesmo ugotovili optimalne razmere pri iztiskavanju kompozitov. Postopek iztiskavanja izbranega kompozita smo izvedli na industrijski iztiskalni stiskalnici 20 MN. Iz iztiskalnih palic smo izdelali preizkušance primernih oblik za nadaljnje mikrostrukturne in mehanske preiskave. Del preizkušancev smo tudi toplotno obdelali. V prispevku je predstavljen postopek iztiskavanja ter mikrostrukturne značilnosti in mehanske lastnosti kompozita po iztiskavanju in toplotni obdelavi. Ugotovljene lastnosti kažejo na velike možnosti uporabe te vrste materialov na mnogih področjih vendar so predstavljeni tudi nekateri problemi tople predelave z iztiskavanjem in uporaba tega mateiala zaradi njegove velike abrazivnosti in slabe obdelovalnosti.
    Vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 33, št. 1/2, jan.-apr. 1999, str. 107-115)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 1999
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 140458

vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 33, št. 1/2, jan.-apr. 1999, str. 107-115)

loading ...
loading ...
loading ...