Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Izdelava plastomagnetov NdFeB z injekcijskim brizganjem = Injection moulding of NdFeB plastic bonded magnets
    Šuštaršič, Borivoj ; Kobe, Spomenka ; Saje, Boris
    Eden manj znanih postopkov oblikovanja velikih serij manjših izdelkov zahtevnih oblik iz kovinskih ali keramičnih prahov je injekcijsko brizganje. V praksi je sicer že dolgo uveljavljen pri ... oblikovanju keramičnih materialov (inženirska keramika, feritni magneti). V novejšem času pa se močno uveljavlja tudi pri izdelavi PIM- (angl.: Powder Injection Moulding) izdelkov (predvsem sintranih nerjavnih jeklenih izdelkov). V obeh primerih se rabi dodani polimer le kot vezivo med oblikovanjem v stiskalnici, in se v prvi fazi sintranja odstrani. Stiskalnice, ki se uporabljajo za injekcijsko brizganje so praktično enake tistim za brizganje izdelkov iz navadne plastike. Različica tega postopka je uporabna tudi za izdelavo plastomagnetov. Pri tem izdelamo iz mešanice magnetnega prahu in polimera (poliamida) granulat,ki ga v stiskalnici za injekcijsko brizganje v primernem večgnezdnem orodju zabrizgamo v končne izdelke. S prigraditvijo magnetnega polja je možno izdelovati tudi anizotropne magnete. Tako namreč oblikujemo izdelke iz kompozitnega materiala, ki imajo v polimerni maatrici delce magnetnega prahu. Uporabnost izdelkov pri povišanih temperaturah je omejena predvsem s temperaturno stabilnostjo polimera. Izdelki te vrste so uporabni v večini primerov do 150°C. V okviru projekta, ki sta ga podprla Ministrstvo za znanost in tehnologijo Republike Slovenije (MZT) in tovarna Magneti Ljubljana d.d., smo usvajali postopek injekcijskega brizganja. V članku so opisane značilnosti injekcijskega brizganja plastomagnetov NdFeB in njihove lastnosti ter fizikalno-kemijske in mikrostrukturne lastnosti uporabljenih materialov.
    Vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 33, št. 1/2, jan.-apr. 1999, str. 117-124)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 1999
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 140714

vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 33, št. 1/2, jan.-apr. 1999, str. 117-124)

loading ...
loading ...
loading ...