Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Torni materiali za zavorne diske iz aluminijevega kompozitnega materiala (Al-MMCs) = Friction materials for aluminium metal matrix composite rotors
    Stadler, Zmago
    V zadnjem času so postali aluminijevi kompozitni materiali (Al-MMCs) cenejši in tako tudi dosegljivejši za uporabo v avtomobilski industriji. Zaradi vrste odličnih lastnosti: mehanska trdnost, trdota ... in odpornost proti obrabi, visoka toplotna prevodnost in toplotna kapaciteta so v primerjavi s sivo litino postali zanimivi tudi za izdelavo zavornih diskov. V prispevku navajamo rezultate razvoja tornih materialov za zaorne obloge, ki imajo primerne torne in mehanske lastnosti v povezavi z materialom Al-MMCs. Dosedanje izkušnje in znanje s področja tornih materialov za klasične zavorne diske namreč ne pomenijko dosti. Potrebna je bila popolnoma nova zasnova sestave tornega kompozita. Raziskali smo vpliv nekaterih dodatkov na torne in obrabne lasstnosti zavornih oblog v kombinaciji z Al-MMCs zavornimi diski. Meritve smo izvedli na go-kartnih zavornih ploščicah in diskih. Uporabili smo tako laboratorijski kot tudi praktični način preizkušanj.
    Vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 33, št. 1/2, jan.-apr. 1999, str. 137-139)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 1999
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 141482

vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 33, št. 1/2, jan.-apr. 1999, str. 137-139)

loading ...
loading ...
loading ...