Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Preiskave površine katod iz ionske črpalke = Investigation of the surface of an ion pump cathode
    Mozetič, Miran, 1961- ...
    Črpanje vodika v naprševalni ionski črpalki poteka predvsem po disociativni adsorpciji molekul na čistih površinah titana in difuziji atomov v notranjost katodnih plošč. Površina dela titanovih ... katod, ki je izpostavljena izdatnemu odprševanju, je vselej čista in je dober ponor za vodik. Večji del površin katod klasičnih ionsko naprševalnih črpalk pa je izpostavljen le šibkemu bombardiranju z ioni, zato se lahko pri nepravilnem ravnanju s črpalko na teh površinah katod formira tanka plast titanovih spojin, ki preprečuje disociacijo molekul vodika in difuzijo v notranjost. Preiskovali smo sestavo površinske plasti na titanovih katodah v triodni črpalki, ki je obratovala pri različnih pogojih. Ugotovili smo, da je na površini katode te črpalke prisotna plast nečistoč debeline okoli 0,5 ▫$\mu$▫m, ki je sestavljena pretežno iz titana, ogljika, dušika in kisika. Koeficient razprševanja za titanove karbide, nitride in okside je precej nižji kot za čisti titan, zato omenjene plasti ne moremo odstraniti s klasičnim postopkom regeneracije črpalke.
    Vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 33, št. 1/2, jan.-apr. 1999, str. 161-163)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 1999
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 142762

vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 33, št. 1/2, jan.-apr. 1999, str. 161-163)

loading ...
loading ...
loading ...