Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Sistem socialne politike - konceptualizacija regulativnih načel
    Malnar, Brina
    Uporabljena je evalvacijska analiza različnih tipov enakosti kot možnih socialno izenačevalnih regulativnih načel, predvsem z vidika njihove uporabnosti oz. možnosti operacionalizacije. Ključna je ... vloga startnih razlik pri pojasnjevanju neenakosti izida na eni strani ter na omejene možnosti korekcije teh razlik na drugi. Evalvacija slabosti dveh modelov socialne regulacije pokaže. da je pragmatični model na ravni razpoložljivih sredstev in obstoječe hierarhije vrednot operativnejši od ekstenzivnega. Čeprav je znotraj ekspanzivnega modela socialno izenačevanje radikalno zastavljeno kot cilj, pa sam poskus operacionalizacije tega cilja na neki točki privede do kršitve načela svobode (avtonomije posameznika, družine) in s tem do prevlade načela nekvalificirane enakosti. Evalvacija dveh načel enakosti možnosti, načela izhodiščne enakosti in enakosti dostopa pokaže, da med sabo nista izključujoči, pač pa je prvo je širitev drugega z zahtevo po izenačevanju startnih možnosti. Neenakost zmožnosti in drugih startnih možnosti je sicer upravičeno opaženo kot dejstvo, ki bistveno določa izid tekmovanja. Nerešen problem pa je - z vidika inputa stroškov in določitve regulativnih strategij - uporaba oz. operacionalizacija načela izhodiščne enakosti.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (30, št. 9/10, september-oktober 1993, str. 920-930)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 1993
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 15548253

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (30, št. 9/10, september-oktober 1993, str. 920-930)

loading ...
loading ...
loading ...