Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Določanje izvora in starosti arheološkega stekla s preiskavo primarnih surovin = Definition of the origin and age of archaeological glass based on the investigation of the raw materials
    Šturm, Sašo ; Mirtič, Breda
    Karakterizacijo arheološkega stekla otežuje dejstvo, da je le malokateri izdelek ohranjen v celoti. Ob tem se poraja vprašanje, ali je mogoče določiti čas nastanka stekla in izvor tudi s preiskavo ... primarnih surovin in stekel. Steklarska obrt je bila v preteklosti skrbno varovana skrivnost, ki se je prenašala iz roda v rod in se je pri tem le malo spreminjala. Rezultati preiskav večjega števila vzorcev steklenih fragmentov v povezavi s primarno surovino kažejo statistične značilnosti, ki jih lahko uporabimo za določitev značilnih vrst stekla. V sestavku so rezultati analiz tujih avtorjev ovrednoteni tako, da so bila določena merila, s katerimi je bilo možno natančneje opredeliti arheološko steklo. Stekla smo glede na delež posameznih oksidov razdelili na tri večje skupine. Znotraj širših razredov lahko s primerjavo slednih prvin v steklu in v surovinah ter specifične sestave primarnih surovin in sestave stekel določimo posamezne podskupine, ki steklo umeščajo v ožji časovni in regionalni prostor steklarjenja. V razlago rezultatov so vključeni vzorci stekel iz doline Trebušice (Severno primorska regija, Slovenija) iz obdobja od leta 1722 do 1741. Primerjava primarnih surovin in omenjenih stekel se najbolj približa sestavi pozno srednjeveških stekel, narejenih v t.i. gozdnih glažutah. Netipična sestava trebuških stekel označuje ozek prostor steklarjenja, ki je bil vezan na dolino Trebušice.
    Vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 33, št. 3/4, maj-avg. 1999, str. 189-192)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 1999
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 155818

vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 33, št. 3/4, maj-avg. 1999, str. 189-192)

loading ...
loading ...
loading ...