Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Keramični materiali za visokotemperaturne gorivne celice s trdnim elektrolitom - SOFC = Ceramic materials for high temperature solid oxide fuel cells (SOFC)
    Hrovat, Marko, 1948-2023 ; Holc, Janez ; Bernik, Slavko
    Gorivna celica je element, ki pretvarja kemijsko energijo goriva naravnost v električno. V prispevku podajamo kratek pregled karakteristik gorivnih celic. Visokotemperaturne gorivne celice s trdnim ... elektrolitom (SOFC) delujejo danes pri temperaturah okrog 1000°C, težnja pa je znižanje temperature delovanja na okrog 800°C. Zaradi visokih temperatur delovanja SOFC uporabljajo za komponente v glavnem kemične materiale. Osnovne zahteve zanje so stabilnost in kompatibilnost pri visokih temperaturah. Za trdni elektrolit se večinoma uporablja z ▫$Y_2O_3$▫ stabilizirana kubična oblika ▫$ZrO_2$▫, ki ima visoko ionsko prevodnost in nizko elektronsko. Alternativna materiala za SOFC z nižjo temperaturo delovanja sta predvsem dopirana ▫$CeO_2$▫ in ▫$LaGaO_3$▫. Za katodo se uporabljajo perovskiti na osnovi dopiranega ▫$LaMnO_3$▫, ▫$LaFeO_3$▫ali ▫$LaCoO_3$▫. Perovskiti reagirajo pri povišanih temperaturah z ▫$ZrO_2$▫ in lahko tvorijo na stiku nezaželene visokouporovne faze. Preiskovali smo fazne relacije med prevodnimi perovskiti in materiali za trdne elektrolite. Študirali smo vpliv zamenjave dela kationov na mestih "A" in "B" v perovskitni strukturi na karakteristike in reaktivnost katodnih materialov.
    Vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 33, št. 3/4, maj-avg. 1999, str. 193-200)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 1999
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 156074

vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 33, št. 3/4, maj-avg. 1999, str. 193-200)

loading ...
loading ...
loading ...