Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Mikrostrukturne značilnosti vakuumskega spoja volfram karbidnih zrn s konstrukcijskim jeklom
    Šuštaršič, Borivoj ; Leskovšek, Vojteh ; Rodič, A.
    Volfram karbid s kobaltom kot kovinsko osnovo (WC-Co), poznan kot trda kovina,karbidna trdina ali tudi pod tržnim imenom WIDIA, je eden najstarejših in v praksi najpogosteje uporabljanih kompozitov ... namenjenih izdelavi obrabno odpornih plasti in predvsem sintranih rezalnih orodij. Odpadno trdo kovino izrabljenih sintranih rezalnih različnih brusnih plošč, ki se hitro in eneostavno pritrdijo na priročne brusilke. Zrna trde kovine enakomerno nanesemo na predhodno oblikovano ploščo iz konstrukcijskega jekla. Difuzijsko vezavo zrn s kovinsko osnovo dosežemo z vakuumskim spajkanjem. Pri tem se najpogosteje kot dodajno sredstvo (spajka) uporabljajo kovinski prahovi na osnovi bakra. V lesni industriji, kamnoseštvu, gumarstvu in usnjarstvu je pogosto treba hitro in enostavno očistiti oziroma nabrusiti površino nekega polizdelka v vmesnih fazah proizvodnje. Tudi v živinoreji počasi opuščajo zamudno rezanje živalskih kopit in ga nadomeščajo z brušenjem s priročno brusilko. Takšna brusilna plošča je lahko tudi doma vsestransko uporabno orodje. V članku je predstavljeno raziskovalno delo vezano na postopek izdelave te vrste brusnih plošč s poudarkom na značilnostih uporabljene spajke, postopku vakuumskega spajkanja in posledično spoja trdo kovinskih zrn s kovinsko osnovo.
    Vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 29, št. 1/2, jan.-jun. 1995, str. 130-136)
    Vrsta gradiva - prispevek na konferenci
    Leto - 1995
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 17102085

vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 29, št. 1/2, jan.-jun. 1995, str. 130-136)

loading ...
loading ...
loading ...