Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Corrosion stability of different bronzes in simulsted urban rain = Korozijska stabilnost različnih bronov v umetnem kislem dežju
    Švara Fabjan, Erika ...
    Baker ter bakrove zlitine se na vlažnem zraku pasivirajo, prihaja do nastanka t. i. patin. Najprej se tvori rdečkast kuprit, ki se nato počasi spreminja v črn tenorit. Če pa so v atmosferi agresivne ... zvrsti, lahko nastali kisli dež vpliva na tvorbo različnih korozijskih produktov. Patina, ki se tvori zaradi izpostavitve kislemu dežju, je odvisna tudi od sestave zlitine. V študiji smo preiskovali tri različne vrste bronastih zlitin: bron z vsebnostjo svinca, pogosto uporabljen pri ulivanju večjih bronastih spomenikov, bron brez vsebnosti svinca ter novo vrsto brona s silicijem. Elektrokemijske preiskave smo izvedli v simulirani raztopini kislega dežja, ki je vsebovala sulfate, karbonate in nitrate. Določili smo mikrostrukturne značilnosti posameznih bronov ter morfologijo korozijskih produktov. Ugotovili smo, da je najbolj korozijsko odporna zlitina bakra s silicijem, sledi recentna zlitina brez svinca, najslabše korozijske lastnosti pa ima zlitina s svincem. Nadalje smo zelektrokemijsko impedančno spektroskopijo pokazali, da se korozijske lastnosti zlitine s svincem s časom slabšajo, korozijske lastnosti zlitine brez svinca ter bron s silicijem pa se s časom izboljšujejo. Korozijski produkti na silicijevi zlitini so kompaktni predvsem zaradi homogene mikrostrukture.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 45, št. 6, nov.-dec. 2011, str. 585-591)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2011
    Jezik - angleški
    COBISS.SI-ID - 1844583

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 45, št. 6, nov.-dec. 2011, str. 585-591)

loading ...
loading ...
loading ...