Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Zavezništva in male države : nekaj dilem slovenskega približevanja Natu
    Vegič, Vinko
    Povzetek. Varnost malih držav je v dokajšnji meri odvisna od opore na zunanje dejavnike, pri čemer zavezništva predstavljajo eno od možnih strategij zagotavljanja varnosti. Bilateralno zavezništvo ... male države z večjo ima lahko tudi negativne posledice zaradi njene podrejenosti interesom slednje. V multilateralnih zavezništvih, kakršen je Nato, je lahko ta nevarnost do določene mere zmanjšana. Vloga in delovanje Nata se v sodobnosti spreminja zaradi povečevanja medsebojne odvisnosti, integracije in povečane vloge institucij v Evropi in nekaterih drugih delih sveta ter zaradi spremenjenih virov ogrožanja varnosti. S tem pa se spreminja tudi položaj malih držav v tem zavezništvu. Sklepanje zavezniških odnosov vsako državo postavlja v dilemo med povečevanjem varnosti in zmanjševanjem avtonomije. Morebitno članstvo Slovenije v Natu bi imelo pozitivne varnostne in širše politične učinke, hkrati pa je mogoče pričakovati tudi povečanje določenih obveznosti in nekaterih tveganj.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 36, št. 6, nov.-dec. 1999, str. 999-1013)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 1999
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 19456605

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 36, št. 6, nov.-dec. 1999, str. 999-1013)

loading ...
loading ...
loading ...