Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Determination of the tensile properties of specimens with small dimensions = Merjenje trdnostnih lastnosti s preizkušanci malih dimenzij
    Dobi, Djordje ; Junghans, Eva
    Zgodi se, da za merjenje trdnostnih lastnosti ni na voljo dovolj mateiala za izdelavo standardnih nateznih preizkušancev. Ta problem je še posebej aktualen pri karakterizaciji varjenih spojev, ... narejenih z novimi tehnologijami (lasersko varjenje, eksplozijsko varjenje itd.), kjer so posamezne cone vara zelo ozke in lahko govorimo le bolj o liniji spajanja. S klasičnimi nateznimi preizkušanci v takšnem primeru seveda ne moremo izmeriti profila mehanskih lastnosti preko varjenega spoja. Podobno velja tudi pri analizi vzrokov različnih poškodb strojnih delov in komponent, kjer imajo lahko ostanki tako majhen volumen, da ne omogočajo izdelave dovolj velikih nateznih preizkušancev in zato mehanskih lastnosti materiala tudi ne moremo neposredno izmeriti. Pri opisanih težavah so si do sedaj pomagali posredno, namreč z merjenjem profilov (mikro)trdot in preračunavanjem izmerjenih vrednosti v napetost tečenja oziroma v trdnost materiala. Zlasti preračunavanje v trdnost materiala pa je lahko povezano z znatnimi napakami, pa tudi nobenih podatkov o duktilnosti mateiala (raztezek, kontrakcija) pri tem ne pridobimo. V prispevki je zato predstavljen mini natezni ploščati preizkušanec preseka 1 mm[sup]2, odvzemanje materiala za izdelavo in sama izdelava takšnega preizkušanca ter način preizkušanja, pri katerem se kljub miniaturizaciji meri raztezek neposredno na preizkušancu. Del naprave, ki služi merjenju raztezka je tudi ustrezno patentno zaščiten (DE 197 44 104 A1, P-9800255 SLO).
    Vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 33, št. 6, nov.-dec. 1999, str. 451-457)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 1999
    Jezik - angleški
    COBISS.SI-ID - 203946

vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 33, št. 6, nov.-dec. 1999, str. 451-457)

loading ...
loading ...
loading ...