Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Karakteristike magnetronske celice s ploščato elektrodo = Characteristics of a magnetron cell with a rectangular electrode
    Vesel, Alenka ; Mozetič, Miran, 1961-
    Predstavljamo električne karakteristike magnetronske celice v tlačnem območju med ▫$10^{-10}$▫ mbar in ▫$10^{-8}$▫ mbar, ki jo bomo uporabili kot sestavni del nove vakuumske črpalke. Eksperimentalna ... magnetronska celica je bila sestavljena iz valjaste anode premera 2,7 cm in dolžine 3,6 cm, v kateri se je nahajala ploščata elektrodna palica debeline 1 mm in širine 6 mm. V prečnem elektrilčnem in magnetnem polju v magnetronski celici se je vzpostavila stabilna razelektritev. Molekule plina so se ob neprožnih trkih z elektroni ionizirale in pospešile proti katodi. Merili smo tok ionov na katodo v odvisnosti od anodne napetosti pri različnih tlakih in različnih gostotah homogenega magnetnega polja, ki je bilo usmerjeno vzdolž celice. Ugotovili smo, da je ionski tok skozi celico močno odvisen od anodne napetosti, gostote magnetnega polja in tlaka. V vsakem primeru obstaja dobro definiran maksimum na krivulji I=I(U), ki narašča z naraščajočim magnetnim poljem in tlakom. Maksimalni ionski tok je v omenjenem tlačnem območju približno linearno odvisen od tlaka.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 34, št. 1/2, jan.-apr. 2000, str. 77-80)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2000
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 215466

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 34, št. 1/2, jan.-apr. 2000, str. 77-80)

loading ...
loading ...
loading ...