Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Preiskave litih zavornih diskov iz kompozitov Al/SiC = Investigations of Al/SiC MMCs brake discs
    Šuštaršič, Borivoj ; Stadler, Zmago ; Breskvar, Bojan
    Podjetje Sinter iz Ljubljane je eden največjih svetovnih proizvajalcev zavornih ploščic za vozila go-kart. V zahtevnejšem in višjem cenovnem razredu te vrste športnih in dirkalnih vozil poteka ... zamenjava klasičnega zavornega sistema, ki ima litoželezni disk, z bistveno lažjim in torno ugodnejšim diskom na osnovi kompozita s kovinsko osnovo iz podevtektske Al-zlitineAl9SiMg ojačene z dealci Sic (v nadaljevanju kompoziti Al/SiC). Poleg osvajanja tehnologije izdelave zavornih ploščic za novo vrsto diskov je bilo treba osvojiti tudi tehnologijo izdelave samih diskov, ker le teh ni bilo možno dobiti na tržišču. Razvita je bila nova oblika zavornega diska na osnovi novega materiala in izbrane tehnologije litja. V prispevku so predstavljeni rezultati mikrostrukturnih in mehanskih preiskav gravitacijsko (v pesek in kokilo) ter pod tlakom ulitih diskov Al/SiC. Izdelana je bila tudi primerjava lastnosti s toplotno obdelanimi diski. Pri vseh preiskovanih diskih so bile izmerjene torne karakteristike. Diski so bili preizkušeni tudi v realnih razmerah na dirkališču. Preiskave so omogočile nadaljnje optimiziranje postopka litja in tako izboljšanje mikrostrukturnih ter mehanskih lastnosti Al/SiC diskov.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Let. 34, št. 1/2, jan.-apr. 2000, str. 81-87)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2000
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 215722

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Let. 34, št. 1/2, jan.-apr. 2000, str. 81-87)

loading ...
loading ...
loading ...