Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Lastnosti in mikrostruktura avstenitnih nerjavnih jeklenih peskov = Properties and microstructure of the austenitic stainless steel shot
    Bončina, Tonica ...
    V naši raziskavi smo primerjali lastnosti in mikrostrukturo dveh vrst litih avstenitnih nerjavnih jeklenih peskov. Jekleni peski A so bili izdelani z nizkotlačno asimetrično vodno atomizacijo v ... odprti komori, peski B pa s plinsko atomizacijo. Primerjava napak in obrabne obstojnosti med peski A in B je pokazala, da imajo peski B manjši delež votlosti, večji delež okroglosti in boljšo obrabno obstojnost. Peski A so prevlečeni z debelo oksidno plastjo, ki nastane zaradi reakcije delcev s kisikom ali vodno paro med sferoidizacijo ali po njej. To je tudi vzrok za velik delež peskov nepravilne oblike in votlosti pri peskih A. Čeprav imajo peski A in B koncentracijo zlitinskih elementov v predpisanih mejah, pa se mikrostrukturi razalikujeta. Manjši delež C, Mn in Ni v peskih A vpliva, da se v mikrostrukturi poleg avstenita pojavlja še delta ferit, medtem ko imajo peski B popolno avstenitno mikrostrukturo. Ustrezno kvaliteto avstenitnih nerjavnih jeklenih peskov se lahko doseže: - če poteka atomizacija v razmerah, pri katerih na površini delcev ne nastaja trdna oksidna plast - če je kemijska sestava nerjavnega jekla taka, da je mikrostruktura po atmomizaciji v celoti avstenitna (dovolj visoka koncentracija C, Mn in Ni pri dani koncentraciji Cr).
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 34, št. 1/2, jan.-apr. 2000, str. 93-97)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2000
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 216234

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 34, št. 1/2, jan.-apr. 2000, str. 93-97)

loading ...
loading ...
loading ...