Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Alkalno-reaktivne petrografske komponente v agregatu za beton iz porečij Drave in Mure = Alkali-reactive petrographic components in aggregate for concrete from the basins of the rivers Drava and Mura
    Mladenovič, Ana ; Vižintin, Nada ; Drnovšek, Sabina
    Agregat za beton iz porečij Drave in Mure izkazuje povečano topnost v alkalnem mediju. Da bi točno opredelili, katere so tiste petrografske komponente, ki vstopajo v reakcijo z alkalijami, smo se v ... okviru sistematičnih raziskav v tej fazi osredotočili na kremen in gnajs. Topnost kremena in gnajsa iz izbranih aktivnih nahajališč smo določili po metodi ASTM C289-94. Vzorci so imeli enako in manjšo zrnavost, kot jo predpisuje standard. Rezultati kažejo, da moramo, ne glede na zrnavost, kremen iz obeh porečij klasificirati kot reaktivno komponento, da pa se njegova reaktivnost z drobljenjem močno zviša. Izmerjena topnost gnajsa v alkalnem mediju je nizka, kar glede na njegovo mineralno sestavo kaže na kamnino z zapoznelo reaktaivnostjo.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 34, št. 1/2, jan.-apr. 2000, str. 103-105)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2000
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 216746

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 34, št. 1/2, jan.-apr. 2000, str. 103-105)

loading ...
loading ...
loading ...