Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Uporaba kemičnih sader v proizvodnji cementa = The use of chemical byproduct gypsum in the cement production
    Ljubič-Mlakar, Tanja ...
    Kalcijev sulfat v različnih oblikah je obvezen dodatek vsem vrstam portlandskega cementa. Potreben je za regulacijo vezanja oziroma za preprečevanje trenutnega vezanja pri hidrataciji. Naravnih virov ... sadre v SLoveniji ni, zato cementarne to surovino uvažajo. Po drugi strani v nekaterih slovenskih podjetjih nastajajo velike količine odpadne kemične sadre. Tako na aprimer pri proizvodnji titanovega dioksida v Cinkarni Celje nastaja titaanova sadra, pri razžveplanju dimnih plinov v TE Šoštanj energetska sadra. Zamenjava naravne sadre s kemičnimi v cementni industriji, ki je v nekaterih evropskih cementarnah že vpeljana, pomeni zmanjševanje problema odlaganja tovrstnih materialov, za cementarne pa tudi možno pocenitev proizvodnje. V prispevku obravnavamo možnosti za uporabo dveh vrst kemičnih sader (titanova in energetska sadra) za proizvodnjo cementa. V eksperimentalnem delu smo potrdili, da bi bili obe oblikiprimerno nadomestilo uvožene naravne sarde. V zadnjem delu obravnavamo pogoje za praktično uvedbo kemične sadre v cementno industrijo.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 34, št. 3/4, maj-avg. 2000, str. 187-192)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2000
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 229802

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 34, št. 3/4, maj-avg. 2000, str. 187-192)

loading ...
loading ...
loading ...