Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Razprave o kvotah v slovenskem parlamentu : obravnave Zakona o političnih strankah in Zakona o enakih možnostih žensk in moških
    Gortnar, Maruša, 1974-
    Uvedba kvot oziroma posebnih ukrepov za spodbujanje uravnotežene zastopanosti žensk in moških v političnem odločanju je tema, ki med slovenskimi parlamentarci in parlamentarkami buri duhove že celo ... desetletje. Kljub temu, da je problem neuravnotežene zastopanosti spolov splošno prepoznan med slovenskimi politiki in političarkami, pa se izraz "kvota" le redko uporablja, tako med zagovorniki kot nasprotniki uvedbe ukrepov, ki bi zmanjševali razlike v prisotnosti žensk in moških v političnem odločanju. V članku analiziram parlamentarne razprave v obdobju od leta 1994 do 2002, ko so potekale debate o spremembah Zakona o političnih strankah ter o Zakonu o enakih možnostih žensk in moških. Predlagane spremembe Zakona o političnih strankah bi zavezovale politične stranke, da v svojih statutih določijo postopke in ukrepe za zagotavljanje enakih možnosti spolov pri kandidiranju za volitve, vendar pa je bil predlog leta 2000 zavrnjen. Leta 2002 pa je bil sprejet Zakon o enakih možnostih žensk in moških, ki opredeljuje posebne ukrepe in definira uravnoteženo zastopanost (najmanj 40 odstotno zastopanost enega spola), vendar pa te ukrepe uvaja kot priporočljive in ne kot pravno obvezujoče ukrepe. Na podlagi analize razprav poslank in poslancev v državnem zboru ter opravljenih anket z nekaterimi od njih ugotavljam glavne argumente za in proti kvotam, kot pozitivnemu ukrepu ter glavne razloge za neuspeh poskusov uvedbe zakonsko zavezujočih ukrepov za povečanje deleža žensk v političnem odločanju.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 41, št. 5/6, sep.-dec. 2004, str. 1034-1050)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2004
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 23393629

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 41, št. 5/6, sep.-dec. 2004, str. 1034-1050)

loading ...
loading ...
loading ...