Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Katalog kompetenc in regije v Evropski uniji : kako močne naj bodo slovenske pokrajine
    Bačlija Brajnik, Irena ; Brezovšek, Marjan
    Regija je vmesni prostor med državnim in lokalnim nivojem oblasti in upravljanja. V tem vmesnem prostoru se razrešujejo in naslavljajo zadeve javnega pomena, ki so preobsežne in preveč kompleksne, da ... bi se reševale na najnižji lokalni ravni ter so hkrati preveč specifične ali premalo obsežne, da bi se reševale na državni ravni. Regije in njihova vloga so pridobile na pomenu ravno z ustanovitvijo Evropske unije, kot tudi z njeno širitvijo, saj se večina t.i. evropskih politik izvaja na regionalnem nivoju, poleg tega pa je harmoničen regionalni razvoj eden izmed temeljnih strateških ciljev Unije. Ker pa so si regionalne oblike posameznih držav članic med seboj tako različne glede na njihovo zgodovinsko, geografsko in kulturno specifiko, se lahko vprašamo, kako jih lahko enotna regionalna politika zajame in enakovredno vrednoti ter bremeni. Poleg tega nobene posamične ureditve ne moremo postavljati za vzgled; širok razpon možnosti pa onemogoča enostavno razvrščanje. Ob vse glasnejših zahtevah močnejših evropskih regij (Nemčija, Španija), za pridobitev večjih kompetenc pri soodločanju o javnih politikah na nadnacionalni ravni, ki se izvajajo prav na regionalni ravni, se odpira vprašanje smotra uvedbe Kataloga kompetenc, ki bi jasneje urejal razmerja med Unijo, državami članicami ter regijami. Avtorja bosta v članku predstavila vprašanje, ki se v Sloveniji ob agresivni polemiki glede števila regij popolnoma zanemarja; kakšne naloge in kakšno vlogo naj imajo slovenske regije in kakšno vlogo in naloge imajo primerljive, že obstoječe, regije v Evropi. V članku bosta predstavila tudi mnenja slovenskih nosilcev odločanja na lokalni ravni.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 43, št. 3/4, maj-avg. 2006, str. 406-426)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2006
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 25312861

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 43, št. 3/4, maj-avg. 2006, str. 406-426)

loading ...
loading ...
loading ...