Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Meje rasti, ocena tisočletja, indeks okoljske trajnosti in indeks okoljske uspešnosti
    Kirn, Andrej, 1940-
    Avtor primerja študije Meje rasti (LTG), Ocena tisočletja (MA), Indeks okoljske trajnosti (ESI) in Indeks okoljske uspešnosti (EPI). Vse odmislijo vpliv sodobne kapitalistične oblike lastnine in ... produkcije na naravo/okolje. Razen študije Meje rasti so tudi vse umeščene znotraj paradigme ekonomske rasti. Računalniški scenariji v Oceni tisočletja ne vodijo k dramatičnemu upadu človeške blaginje zaradi sprememb v ekosistemih, ki jih je povzročila ekonomska rast. V njih ni upoštevana predpostavka o mejah ekosistemov in njihovih storitvah, ki ne dopuščajo trajne ekonomske rasti. V tem je bistvena razlika med Mejami rasti in Oceno tisočletja. Študiji ESI in EPI sta bolj upravljavsko usmerjeni kot pa LTG in MA, čeprav tudi te dve poudarjata nujnost sprememb in ukrepov za prehod k ekosocialni trajnostni družbi. Vsi ukrepi MA, EPI, ESI neizrečeno dopuščajo, da je možno zmanjšati ali celo preprečiti degradacijo narave znotraj paradigme rasti in kapitala. Samo LTG predpostavlja najbolj reformiran ekokapitalizem, to je nerastoči kapital.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 43, št. 5/6, sep.-dec. 2006, str. 658-673)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2006
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 25643613

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 43, št. 5/6, sep.-dec. 2006, str. 658-673)

loading ...
loading ...
loading ...