Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Novi očetje med skrbstvenim in domačim delom
    Humer, Živa
    Relokacija procesov skrbi med zasebno in javno sfero ter med spoloma v zahodnih družbah, kot zagovarja Selma Sevenhuijsen (2003), poteka že nekaj desetletij. Zlasti relokacija skrbi od žensk k moškim ... se odvija le postopno in neskladno v primerjavi z vstopom žensk v javno sfero, sfero plačanega dela in politike. Med indikatorje sprememb sodijo gotovo mehanizmi različnih politik, kot so na primer družinske politike in politike enakih možnosti, ki temeljijo na intenzivnejšem vključevanju moških v zasebno sfero, sfero družine (na primer z uvedbo očetovskega dopusta). Ravno proučevanje spolnih vlog, vključevanje in zagovarjanje aktivnejše vloge moških, očetov, partnerjev v zasebno sfero, je podaljšek oz. manjkajoči člen 'zavlačevane revolucije' (Hochschild, 1997). Številni empirični podatki kažejo, da se moški bolj kot kdaj prej vključujejo v domače delo, skrbstveno delo, pa vendar gre za spolno obeleženo delitev na prijetna in zaželena ter nujna in potrebna skrbstvena dela. Kot je pokazala raziskava Perspektive novega očetovstva v Sloveniji: vpliv mehanizma očetovskega dopusta na aktivno očetovanje so očetje razpeti med modelom hranitelja družine in podobo skrbnega očeta, ki je prisotna zlasti na ravni stališč in vrednot.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 44, št. 1/2, jan.-apr. 2007, str. 159-172)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2007
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 26125405

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 44, št. 1/2, jan.-apr. 2007, str. 159-172)

loading ...
loading ...
loading ...