Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Ali se odrasli na podeželju učijo drugače kot v mestih? : učna dejavnost odraslih v različnih bivanjskih okoljih
    Jelenc-Krašovec, Sabina ; Kump, Sonja
    V prispevku s študijami primera ugotavljamo, ali se posameznikovo vrednotenje izobraževanja oblikuje v družini ter ali se ohranja iz generacije v generacijo; z analizo pojmov iščemo razlike v ... vrednotenju izobraževanja pri posamezniku ter preverjamo, ali na pripravljenost za učenje bolj kot starost vplivajo življenjske in bivanjske okoliščine ter socialna omrežja posameznika. Analiziramo podatke raziskave o socialnih omrežjih starostnikov v Sloveniji, v kateri smo med drugim proučevali značilnosti učenja v družini in pri posameznikih (generacija staršev in starih staršev) v dveh časovnih točkah (leta 1987 in 2005). Ugotovili smo, da se s starostjo zmanjšuje pripravljenost za učenje in dejanska vključenost starejših v različne učne dejavnosti ne glede na možnosti, ki jih ponuja določeno okolje. Kljub različnim spodbudam je še vedno izredno pomembno vrednotenje učenja v družini in posameznikov odnos do učenja, ki se oblikuje skozi njegovo celotno življenje. Na pripravljenost za učenje močno vpliva stopnja izobrazbe, ki je pri generaciji starih staršev zelo nizka. Predvidevamo, da bo pripravljenost prihodnjih generacij starejših odraslih za učenje večja predvsem zaradi višje stopnje njihove izobrazbe.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 44, št. 1/2, jan.-apr. 2007, str. 277-297)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2007
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 26128477

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 44, št. 1/2, jan.-apr. 2007, str. 277-297)

loading ...
loading ...
loading ...