Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Vpliv Evropske skupnosti/unije na pojave regionalnega sodelovanja v mednarodni skupnosti
    Lange, Sabina ; Bojinović Fenko, Ana
    Pojavi in pristopi k proučevanju regionalne ravni sodelovanja v mednarodni skupnosti so se v obliki regionalnih integracij (starega regionalizma) razmahnili po drugi svetovni vojni, od sredine 80. ... let 20. stoletja pa opazujemo pojave t. i. "novega" regionalizma. Za ta trend so značilne predvsem tri novosti, in sicer: pojav drugih (nedržavnih) akterjev, pojav drugih, ne le z varnostjo povezanih področij sodelovanja ter "globalna razširitev regionalnega sodelovanja" na praktično vsa območja sveta. Glavna teza, ki jo avtorici tega članka podkrepita, je, da na vse tri novosti v okviru pojava novega regionalizma intenzivno vpliva Evropska skupnost/unija (ES/EU), in sicer ne samo v vlogi zgleda, ampak zlasti s svojim zunanjepolitičnim delovanjem. S tem ko ES/EU spodbuja medregionalne odnose, vpliva na razvoj regionalnega sodelovanja na drugih območjih. Članek v analitične namene uporabi ravni regionalnosti, kot sta jih razvila po Hettne in Söderbaum (1998, 2000) in Hettne (2003) v okviru "pristopa novega regionalizma". Z aplikacijo slednjih avtorici pokažeta, da ES/EU, ki je v desetletjih obstoja razvila svoje akterske sposobnosti, ravno z vstopanjem v medregionalne odnose z drugimi območji, ki se regionalno razvijajo, vpliva na njihov pospešeni razvoj v smeri akterskih sposobnosti, četudi sama območja še niso dosegla te stopnje razvoja regije.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 44, št. 6, nov.-dec. 2007, str. 983-1015)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2007
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 27013725

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 44, št. 6, nov.-dec. 2007, str. 983-1015)

loading ...
loading ...
loading ...