Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Prenova nacionalnovarnostnih politik in sistemov
    Malešič, Marjan
    "Obdobje po hladni vojni" je sveža izkušnja v mednarodnih odnosih in očitno je, da politične, ekonomske in varnostne institucije ter njihovi voditelji potrebujejo določen čas, da se prilagodijo ... spremenjenemu varnostno-političnemu okolju, za katerega je značilna drugačna dejanska in zaznana ogroženost, kot smo je bili vajeni v preteklosti. Primerjava nacionalnovarnostnih sistemov z viri ogrožanja sodobnih družb pokaže, da so ti sistemi po svoji strukturi in organiziranosti še vedno dokaj klasični, po vsebini priprav in logiki delovanja pa konvencionalni. Spremembe se sicer dogajajo, vendar so omejene predvsem na posamezne mehanizme in instrumente nacionalnovarnostnega sistema ter le v zelo omejeni meri tudi na sistem kot celoto. Spremembe se kažejo predvsem v poskusih nekaterih držav, da bi obstoječe prvine sistema nacionalne varnosti povezale v funkcionalen model kriznega upravljanja in vodenja. Članek prinaša analizo in primerjavo več prenovitvenih pobud in akcij, ki so se na področju politike in sistemov nacionalne varnosti v Evropi in Severni Ameriki pojavile v zadnjih letih.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 46, št. 1/2, jan.-apr. 2009, str. 85-104)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2009
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 28331869

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 46, št. 1/2, jan.-apr. 2009, str. 85-104)

loading ...
loading ...
loading ...