Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • The limits to intervention
    Pusić, Eugen
    Pred skoraj 40 leti (1972) je bila objavljena knjiga "Meje rasti". Njena ključna teza, da obstajajo naravne meje družbenega razvoja je v temeljnem nasprotju z današnjimi glasovi, da nas lahko ... ekonomska ekspanzija izvleče iz obstoječe krize. To protislovje je znak, da obstajajo določene meje tega, kar lahko storimo, tudi takrat, ko vemo kaj bi bilo treba narediti in kako. Članek s pomočjo aktualnega Mlinarjevega raziskovanja prostorsko časovne organizacije bivanja, primerov iz jugoslovanske zgodovine in Giddensove razprave o konstitutivnih težavah EU interpretira meje racionalnega intervencionizma. Navkljub mnogim težavam se razmere izboljšujejo. Nastajajo strukture, ki organizirajo konflikte in tako večinoma uspešno preprečujejo njihovo eksalacijo. Vendar teh uspehov ne smemo precenjevati. Konflikt s lahko pojavi v obliki, ki se zdi povsem nesprejemljiv, vendar pa lahko pod določenimi pogoji postane globalni problem. Človeško družbo ni več mogoče pojasnjevati izključno kot sodelovanje (Durkheim) niti kot konflikt (Marx). Koncepti, ki pri razlagi človeških ravnanj ignorirajo evolucijo življenja kot celote postajajo nezadovoljivi. Družbene vede morajo zato prestopiti svoje (družboslovne) meje.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 47, št. 2/3, mar.-jun. 2010, str. 564-582)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2010
    Jezik - angleški
    COBISS.SI-ID - 29482845

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 47, št. 2/3, mar.-jun. 2010, str. 564-582)

loading ...
loading ...
loading ...