Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Imuniteta visokih državnih funkcionarjev pred kazensko jurisdikcijo tujih držav (prizadevanje za kodifikacijo)
    Petrič, Ernest
    Imuniteto državnih funkcionarjev (state officials) pred kazensko jurisdikcijo drugih držav še vedno ureja mednarodno običajno pravo. Komisija za mednarodno pravo (ILC) je leta 2007 pričela s ... prizadevanjem za kodifikacijo in progresivni razvoj mednarodnega prava na tem področju, s čimer naj bi se kodificiral ta vidik "neposredne" diplomacije, saj so neposredni stiki državnih funkcionarjev značilnost sodobnih mednarodnih odnosov. Pri prizadevanju za kodifikacijo in progresivni razvoj tega dela mednarodnega prava bo treba urediti vprašanje, katerim državnim funkcionarjem gre imuniteta pred kazensko jurisdikcijo drugih držav in v kakšnem obsegu. Praksa držav, tudi mednarodna judikatura in doktrina, kaže, da vsaj državni poglavar, predsednik vlade in tudi minister za zunanje zadeve uživajo polno osebno imuniteto (rationae personae), vidna pa je težnja, da bi se krog teh upravičencev razširil. Drugim državnim funkcionarjem naj bi šla imuniteta le za njihova dejanja, storjena v uradnem svojstvu, ko delujejo v imenu lastne države (rationae materiae). Pred Komisijo za mednarodno pravo je vsekakor pomembna in občutljiva naloga. Avtor, ki je sam član komisije, pa v članku nakazuje nekatere dileme in možne rešitve.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 48, št. 3, maj-jun. 2011, str. 586-603, 812)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2011
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 30486877

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 48, št. 3, maj-jun. 2011, str. 586-603, 812)

loading ...
loading ...
loading ...