Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Izzivi sodobne varnosti : od nacionalne in mednarodne do človekove varnosti
    Grizold, Anton ; Bučar, Bojko
    Članek opredeljuje temeljne prvine spreminjajoče se narave sodobne varnosti v kontekstu procesov globalizacije ter temeljnih sprememb varnostnega okolja v obdobju po koncu hladne vojne (1989/90). V ... tem okviru aktualizira vprašanje glede odziva teorije in prakse na temeljni premik izročilnega angažiranja države in mednarodne skupnosti od nacionalne h globalni in v sodobnosti k človekovi varnosti. Globalizacija kot varnostni izziv je obravnavana z dvema temeljnima pristopoma: 1) (neo)realističnim, ki poudarja zlasti pomen držav kot ključnih akterjev mednarodne skupnosti, in 2) liberalno-konstruktivističnim, katerega osrednja elementa sta relativno zmanjševanje moči države ter pomen nastajanja globalnih družbenih vrednot. Članek najprej izhaja iz geneze varnostnega koncepta, nato obravnava nekatere nove poudarke v vsebini sodobne varnosti in se posveti vprašanju globalne varnosti. Po tem obravnava človekovo varnost ter genezo in še posebno nekatere prakseološke in teoretične razsežnosti koncepta človekove varnosti. Na koncu so predstavljeni izzivi in vprašanja sodobne varnosti ter sklepna razmišljanja.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 48, št. 4, jul.-avg. 2011, str. 827-851, 1071)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2011
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 30587485

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 48, št. 4, jul.-avg. 2011, str. 827-851, 1071)

loading ...
loading ...
loading ...