Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Pravno urejanje življenskega [!] okolja
    Igličar, Albin
    Pravne norme se od drugih vrst družbenih norm razlikujejo ne samo po pomembnosti odnosov, ki jih urejajo, temveč tudi po tako imenovani organizirani sankciji in po svojem organiziranem nastajanju. S ... tem je podana večja gotovost, da bodo pravne norme racionalne, in da se bodo ljudje po njih ravnali. Zato kaže prav s pravnimi normami urejati najbolj pomembne družbene odnose oziroma tista družbena razmerja, ki so eksistenčnega pomena za družbo. Predpisi, ki jih izdajajo slovenske občine nastajajo po vnaprej opredeljenem postopku v zakonsko in statutarno predvidenih organih in določajo tudi sankcije ter organe, ki so zadolženi za izvajanje sankcij v primeru kršitev občinskih predpisov. Poleg splošnih pravnih norm v občinskih predpisih izdajajo občinski upravni organi še vrsto odločb in sklepov, kjer so zajete posamične in konkretne pravne norme. Ob pravni sferi se v posameznih lokalnih okoljih razvijejo še določeni običaji, tradicionalna ravnanja in - seveda - moralne norme, ki nadgrajujejo in dopolnjujejo svet pravnih pravil. Te nepravne družbene norme spontano nastajajo skozi daljše časovno obdobje in postopno prehajajo v zavest krajanov kot obvezne zapovedi. Del teh pravil se večkrat zbere in oblikuje v zaokrožene zbirke oziroma kodekse ravnanj posameznih kategorij prebivalcev lokalne skupnosti ali njenih uslužbencev.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 48, št. 4, jul.-avg. 2011, str. 936-948, 1074)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2011
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 30588765

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 48, št. 4, jul.-avg. 2011, str. 936-948, 1074)

loading ...
loading ...
loading ...