Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Trendi neenakosti v Sloveniji med statistiko in javnim mnenjem
    Malnar, Brina
    Cilj prispevka je analizirati odnos med statističnimi in javnomnenjskimi kazalci neenakosti ter določiti, kako pomemben dejavnik oblikovanja stališč do neenakosti, njenega nastanka, obsega in načina ... regulacije je razredna pripadnost. Poglavitna ugotovitev je, da stališča do neenakosti pojasnjuje kombinacija dominantne ideologije in interesa, razred pa predstavlja enega pomembnejših elementov razlage znotraj družb. Pri tem pa dejavnik razlikovanja stališč ni razredno specifična ideologija, temveč predvsem razlike v interesnih izračunih kot posledici različnega materialnega položaja in izpostavljenosti socialno-ekonomskim tveganjem. Za Slovenijo je značilna nizka toleranca do neenakosti in velika naklonjenost osrednji vlogi države pri prerazporejanju dohodkov, pri čemer ni zaznati nikakršne razredne polarizacije stališč. Slovenija po statističnih kazalcih sodi med evropske družbe z najmanjšimi družbenimi neenakostmi, kar pa se ne odrazi v prevladujočih javnomnenjskih zaznavah, v katerih je obseg družbenih neenakosti sistematično precenjen.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 48, št. 4, jul.-avg. 2011, str. 951-967, 1075)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2011
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 30589277

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 48, št. 4, jul.-avg. 2011, str. 951-967, 1075)

loading ...
loading ...
loading ...