Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Prostor in socialno delo
    Flaker, Vito
    Mlinarjeva monografija o prostorski organizaciji bivanja je pomemben vir socialnega dela. Socialno delo je namreč nastalo konec 19. stoletja kot odpor proti homogenizaciji prostora, ki so jo izvajale ... ustanove varstva in nadzora. Kot stroka brez svojega hrama je moralo ustvariti virtualne prostore komunikacije, zapisovanja v sistem socialne varnosti in organizacije. Hkrati pa je moralo raziskovati dejanski prostor, kjer ljudje živijo, in ustvarjati nove prostore, ki lahko omogočijo boljše življenje. V ta namen je ustvarilo lastne kartografije in načine ustvarjanja novih prostorov. Ustvarilo je načine izdelovanja osebnih in skupinskih zemljevidov kot tudi zemljevidov skupnosti in širših področij, tako tematskih (npr. uživanje drog, dolgotrajna oskrba) kot splošnih za določena področja, kot je to storil Mlinar za področje Kopra. Primer spreminjanja prostora je proces dezinstitucionalizacije. Potrebno je spremeniti institucionalni prostor, ga odpreti, demokratizirati in ga narediti bolj heterogenega, stanovalce zavodov je potrebno preseliti v skupnost, ki jih mora sprejeti, ustvariti je potrebno vmesne strukture in osebne prostore oskrbe ter ne nazadnje kolektivne nove prostore svobode
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 49, št. 1, jan.-feb. 2012, str. 53-70, 230)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2012
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 31096669

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 49, št. 1, jan.-feb. 2012, str. 53-70, 230)

loading ...
loading ...
loading ...