Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Termodinamika procesa izdelave nerjavnih jekel, legiranih s titanom = Improvements to the production process for stainless steel alloyed with titanium
    Koroušić, Blaženko ; Triplat, Jožef, 1956- ; Arh, Boštjan
    Opisane so procesne značilnosti izdelave nerjavnih jekel, legiranih s titanom, v 90-tonski EOP (elektroobločna peč) z VOD-napravo in ponovčno pečjo. Kontinuirno litje slabov (100%) je v uporabi v ... ACRONI-Jesenice. Pri nekaterih nerjavnih jeklih je potrebno legiranje s titanom, ker le-ta izboljšuje mehanske in korozivne lastnosti. Nerjavna Ti-jekla so namenjena za ploščate izdelke in so zelo občutljiva za nekovinske vključke, ki so rezultat sekundarne obdelave taline. Oksidni vključki nastajajo pri dezoksidacijskih procesih in zaradi reoksidacije taline z žlindro ali zračno atmosfero. Značilna za izdelavo nerjavnih jekel, legiranih s titanom, je tvorba titanovih nitridov, ki pod določenimi pogoji nastajajo že v talini. Nekovinski vključki: oksidni, sulfidni in nitridni, so lahko vzrok za številne težave med litjem jekla na KL-napravi (mašenje izlivnikov), kar se v končni fazi pokaže v površinskih napakah pri končnem izdelku.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 37, št. 6, nov.-dec. 2003, str. 347-352)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2003
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 326570

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 37, št. 6, nov.-dec. 2003, str. 347-352)

loading ...
loading ...
loading ...