Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Primerjava izvedb 4-valjnega tlačno polnjenega motorja z dvojnim in enojnim natokom turbine = Comparison of application of single and double entry turbine for pulse system turbocharging of 4-cylinder engine
    Hribernik, Aleš, 1960-
    Turbin z dvema ali več vtoki se pogosto uporablja v izvedbah turbokompresorjev za tlačno polnjene motorje z notranjim zgorevanjem. Prednosti, ki jih takšen neenakomeren natok turbine prinaša, so ... povezane z učinkovitejšo izmenjavo delovne snovi, saj dovoljuje uporaba ločenih vtokov v turbino povezavo valjev motorja v podsisteme, v katerih je medsebojni vpliv zaporednih izpuhov ugodnejši. Kolikšne so dejanske prednodti takšnega sistema pa je odvisno od izvedbe motorja. V prispevku smo poskusili poiskati prednosti in morebitne slabosti, ki jih ima izvedba z dvonatočno turbino pred izvedbo s turbino z enim vtokom na primeru 4-valjnega motorja za gospodarska vozila. Pri tem smo uporabili rezultate enodimnzionalne računalniške simulacije, ki smo jih za izvedbo z dvonatočno turbino preverili z rezultati meritev. Ugotovljene razlike med sistemoma so precej manjše od pričakovanih in dovoljujejo zaključke tudi v prid izvedbe z enakomernim natokom turbine.
    Vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Letn. 43, št. 9/10, sep.-okt. 1997, str. 373-382)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 1997
    Jezik - slovenski, angleški
    COBISS.SI-ID - 3281686

vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Letn. 43, št. 9/10, sep.-okt. 1997, str. 373-382)

loading ...
loading ...
loading ...