Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Deformacija vzorca med laserskim površinskim pretaljevanjem = Deformation of specimen during laser surface remelting
    Šturm, Roman, 1965- ; Grum, Janez, 1946-
    Med laserskim površinskim pretaljevanjem nastaja toplotno raztezanje materiala pri segrevanju in krčenje pri ohlajanju, kar v povezavi z nastalimi mikrostrukturnimi spremembami v segreti površinski ... plasti povzroči deformacijo vzorca. Nanjo vplivajo nastale volumske spremembe v materialu med pretaljevanjem tanke površinske plasti, ki povzročijo tudi nastanek notranjih napetosti. Z merjenjem deformacije vzorca med laserskim površinskim pretaljevanjem, kot tudi po interakciji laserskega snopa do ohladitve vzorca na temperaturo okolice, je možno spremljati nastanek in napredovanje deformacije v materialu vzorca. Ugotovljeno je bilo, da informacije o časovno odvisnih spremembah deformacije vzorca prispevajo k boljšemu poznanju razmer med laserskim pretaljevanjem in s tem k boljšemu optimiranju procesa. S kontinuirnim merjenjem deformacije med laserskim pretaljevanjem je bilo dokazano, da ima smer vodenja laserskega snopa po vzorcu velik vpliv na nastanek in velikost deformacije ter povzroči različno ukrivljenost vzorca po ohlajanju na temperaturo okolice.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 35, št. 6, nov.-dec. 2001, str. 375-379)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2001
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 329311

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 35, št. 6, nov.-dec. 2001, str. 375-379)

loading ...
loading ...
loading ...