Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • E-demokracija v drugačni demokraciji
    Lukšič, Andrej
    V članku se avtor ukvarja z vprašanjem e-demokracije ne kot s problemom sui generis niti ne v navezavi na obstoječo institucionalno ureditev politične sfere. Od uveljavljenih pristopov v znanstveni ... in strokovni literaturi odstopa v predpostavki, da je treba premisliti tudi samo obstoječo institucionalno ureditev, ki je tako ali tako že pod pezo javne kritike, če želimo potencial informacijsko-komunikacijske tehnologije v polni meri uveljaviti v politični sferi. Avtor zato v tekstu odpre vprašanje možne nove demokratične ureditve, ki je utemeljena na načelu avtonomije, ki vpeljuje razumevanje demokracije kot dvostranskega procesa in ki se manifestira v institucionaliziranem odpiranju političnih aren, ter nato pokaže na možnosti njene virtualizacije oziroma na možnost polnejše uporabe že razvitih orodij e-demokracije; v tem novem institucionalnem mrežju pa se bodo gradili spodbujevalni pogoji, ki bodo usmerjali nadaljnji razvoj novih emancipacijskih orodij IKT. Spodbujevalni pogoji pa bodo odvisni od razmerja političnih moči in od odgovorov, ki jih bodo dajali ključni civilnodružbeni in politični akterji na odprta vprašanja, o katerih avtor spregovori v drugem delu članka.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 51, št. 6, nov.-dec. 2014, str. 1263-1283, 1408-1409)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2014
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 33082973

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 51, št. 6, nov.-dec. 2014, str. 1263-1283, 1408-1409)

loading ...
loading ...
loading ...