Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Samopromocijski novičarski mediji? : analiza spletnih mest slovenskih političnih akterjev
    Oblak Črnič, Tanja ; Amon Prodnik, Jernej
    Prispevek predstavlja rezultate kvantitativne analize spletnih mest slovenskih političnih institucij, in sicer s treh različnih, a med seboj povezanih vidikov. Skladno z v komunikologiji ... tradicionalnim izhodiščem funkcionalnega modela - "Kdo sporoča kaj in na kakšen način?" - analiziramo informacijske in komunikacijske vzorce političnih institucij na spletu. Raziskava, opravljena v marcu 2014 na vzorcu 63 spletnih mest, ki je vključevala izvršno, sodno, zakonodajno oblast in civilnodružbeno sfero političnega prizorišča v Sloveniji pred kampanjo za volitve v Evropski parlament, omogoča primerjalni vpogled v delovanje slovenskih političnih akterjev na spletu. Ta skozi nadgradnjo Habermasovega modela aren političnega komuniciranja ponuja kontrastiranje t. i. močne politične sfere s "šibko" politiko in primerjavo med t. i. individualizirano "politiko oseb" in institucionalno politiko. Rezultati kažejo, da postajajo spletna mesta političnih institucij vse manj politično in vse bolj medijsko strukturirana: programske in participatorne oblike delovanja prehiteva razmah novičarstva, videovsebin in drugih vizualnih promocijskih mehanizmov. Premik akterjev v spletna omrežja ob tem ni nujno utemeljen na možnostih za večjo participacijo državljanov in njihovo vključevanje v procese odločanja, kar zahteva ponovni premislek o razumevanju političnih akterjev in njihovi vlogi pri ustvarjeni podobi državljanov v digitalnem okolju.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 51, št. 6, nov.-dec. 2014, str. 1321-1343, 1410-1411)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2014
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 33083741

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 51, št. 6, nov.-dec. 2014, str. 1321-1343, 1410-1411)

loading ...
loading ...
loading ...