Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Laboratorij za metrologijo tlaka na Inštitutu za kovinske materiale in tehnologije = Laboratory of pressure metrology at the Institute of metals and technology
    Šetina, Janez ; Erjavec, Bojan ; Irmančnik-Belič, Lidija
    Na Inštitutu za kovinske materiale in tehnologije (IMT) v Ljubljani je bil v letu 1999 ustanovljen Laboratorij za metrologijo tlaka (LMT). Vizija in naloga laboratorija je, da s svojim znanjem in ... vrhunsko merilno opremo v slovenskem meroslovnem sistemu prevzame ključno vlogo na področju meroslovja fizikalne veličine tlaka. V LMT lahko zagotovimo sledljivost meritev tlaka na mednarodnoraven tako za področje vakuuma od 10$^-5$ Pa (10$^-7$ mbar) navzgor kot tudi za višje tlake do 200 MPa (2000 bar). V LMT opravljamo storitve kalibracij vakuumetrov in drugih merilnikov tlaka v industrijski proizvodnji, preskusnih laboratorijih ter za vse druge uporabnike. Za dejavnost kalibracij merilnikov tlaka v območju od 100 Pa do 7 MPa bomo še v letošnjem letu pridobili akreditacijo pri Slovenski akreditaciji. Posebno pozornost v LMT posvečamo raziskavam na področju znanstvenega meroslovja merljive veličine tlaka. Raziskave so predvsem usmerjene v razvoj horizontalne sledljivosti tlačne tehtnice do slovenskih nacionalnih etalonov osnovnih veličin mednarodnega merskega sistema in razširitev sledljivosti v vakuumsko področje z metodo statične ekspanzije plinov. Raziskujemo tudi meroslovne lastnosti referenčnih vakuumskih etalonov.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 35, št. 6, nov.-dec. 2001, str. 321-324)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2001
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 331359

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 35, št. 6, nov.-dec. 2001, str. 321-324)

loading ...
loading ...
loading ...