Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Demokratična tranzicija in konsolidacija v primerjalni perspektivi
    Rizman, Rudi
    Članek obravnava problem slovenske demokratične tranzicije in konsolidacije znotraj širšega in primerjalnega konteksta. Avtor se sicer zaveda očitne raznolikosti v postkomunizmu in s tem povezanih ... resnih študijskih omejitev, pa vendarle vlaga svoj analitični trud v pojasnjevanje možnih tipizacij demokratičnih dosežkov in preobratov v raziskovanem geopolitičnem okolju. Čeprav avtor ugotavlja, da se Slovenija sooča s podobnimi težavami kot ostale tranzicijske države, pa vendar obstajajo očitne razlike glede "stroškov" družbene, gospodarske in politične preobrazbe v teh državah. Nadaljnja analiza se osredotoča na zahtevno problematiko pojasnjevanja in merjenja tranzicije in določanja območij gotovosti in negotovosti v Sloveniji. Sklepna ocena ponuja dobro osnovo za optimizem, kar se tiče slovenske poti in tranzicije ostalih "avantgardnih" držav v regiji v smeri stabilne stopnje razvoja ter bolj ali manj konsolidirane demokracije.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 43, št. 5/6, sep.-dec. 2006, str. 674-689)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2006
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 33195106

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 43, št. 5/6, sep.-dec. 2006, str. 674-689)

loading ...
loading ...
loading ...