Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Modernizacija in globalizacija
    Bernik, Ivan
    Prispevek, ki temelji na kritični analizi nekaj sociološke teoretske literature o globalizaciji, skuša odgovoriti na dve vprašanji. Prvo se nanaša na pojmovanje zgodovinskih razsežnosti ... globalizacije, drugo pa na opredelitev odnosov med pojmoma globalizacija in modernizacija. V središču odgovora na prvo vprašanje je ugotovitev, da je za znaten del socioloških raziskav značilno podcenjevanje zgodovinskih razsežnosti globalizacije. V odgovoru na drugo vprašanje pa je najpomembnejša ugotovitev, da sta "tradicionalni" sociološki pojem modernizacije in modni pojem globalizacije nerazdružljivo povezana. To pomeni, da so sedanje sociološke razprave o globalizaciji v veliki meri nadaljevanje - sicer pogosto s pomočjo nove terminologije - velike sociološke debate o modernizaciji in njenih prihodnostih.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 51, posebna št., dec. 2014, str. 91-106, 417)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2014
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 33259869

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 51, posebna št., dec. 2014, str. 91-106, 417)

loading ...
loading ...
loading ...