Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Spremembe vsakdanjega življenja in življenjskih potekov v sodobnih globaliziranih družbah
    Ule, Mirjana
    Članek tematizira tezo o učinkih globalizacije na spremembo vsakdanjega življenja in življenjskih potekov. Te spremembe se izražajo v novih stilih življenja, oblikovanja identitet, karier, biografij. ... Novi načini so predvsem rezultat velikih sprememb v partnerskih in družinskih razmerjih, v izobraževanju, na trgu dela, v socialnih in drugih politikah, ki urejajo biografijo od začetka šolanja do upokojitve. Življenjski potek sam je postal stvar individualne izbire in kreacije. Predvsem povečanje tveganj in negotovosti v prehodu mladih v odraslost povzroča, da to obdobje postaja ključno za politike, ki se ukvarjajo s socialno integracijo mladih. Spremembe na trgu dela izjemno spreminjajo načrtovanje delovne kariere in posledično odraslosti. Individualizacija življenjskega poteka zahteva večjo pripravljenost za sprejemanje tveganih odločitev v poslovnem in v vsakdanjem življenju, sposobnost ljudi, da "poskrbijo sami zase". To terja tudi spremembe politik, ki pomagajo ljudem premagovati življenjske probleme in stiske. Klasična socialna politika je hotela vnesti varnost v tvegane življenjske situacije, kakršne so denimo starost, bolezen, brezposelnost. Nova socialna politika pa bo morala več pozornosti in sredstev nameniti tveganim prehodom iz izobraževanja v delo, iz nezaposlenosti v zaposlitev, iz izvorne v lastno družino itd.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 51, posebna št., dec. 2014, str. 309-327, 423)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2014
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 33267037

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 51, posebna št., dec. 2014, str. 309-327, 423)

loading ...
loading ...
loading ...