Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Ovrednotenje dostopa do socialne oskrbe na domu z vidika uporabnikov
    Hlebec, Valentina ; Filipovič Hrast, Maša, 1977-
    Slovenija se zaradi intenzivnih demografskih sprememb tako kot druge sodobne družbe sooča s pomembnimi izzivi na področju zagotavljanja kakovostne starosti in razvoja storitev za starejše. Socialna ... oskrba na domu je storitev, ki je namenjena starejšim ljudem, ki si želijo starost čim dlje preživeti v domačem okolju. V prispevku se ukvarjamo s percepcijo kakovosti socialne oskrbe na domu z vidika uporabnikov. Uporabili smo model vrednotenja dostopa do storitev, ki opredeljuje pet komponent presojanja kakovosti storitev (Penchansky in Thomas, 1981; 1984). Na podatkih prve reprezentativne slovenske raziskave uporabnikov pomoči na domu (2013) smo z razvrščanjem v skupine našli tri skupine uporabnikov glede na njihovo ovrednotenje dostopa. Z multinominalno regresijsko analizo smo ugotovili, da se zelo zadovoljni uporabniki od nezadovoljnih razlikujejo - glede na finančno dostopnost socialne oskrbe na domu - po dohodku in ceni socialne oskrbe na domu ter občutku, da bi potrebovali več pomoči. Zaskrbljujoče pa je, da so to intenzivni uporabniki socialne oskrbe na domu z veliko potrebo po oskrbi, težavami s spominom, oskrbujejo pa jih organizacije z večjim številom uporabnikov.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 52, št. 1/2, jan.-apr. 2015, str. 48-66, 303)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2015
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 33320541

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 52, št. 1/2, jan.-apr. 2015, str. 48-66, 303)

loading ...
loading ...
loading ...