Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Doktrinarna konstrukcija Slovenije do leta 1914
    Lukšič, Igor
    Ideološka konfiguracija je na Slovenskem ključne poteze dobivala v kontekstu vzpostavljanja celotnega polja moderne evropske politike, ki je vezano na nastanek kapitalizma. Na ideološkem polju se je ... kapitalizem ob svojih začetkih najbolj reflektiral skozi reformacijo. Moderne politične doktrine so se pripravljale v razsvetljenstvu, izčistile pa so se v francoski revoluciji. Do konca 19. stoletja so se na Slovenskem izoblikovale tri glavne politične doktrine in se organizirale v tri stranke: konservativno katoliško SLS, socialistično socialno demokracijo in liberalno narodno (napredno) stranko. Politično življenje na Slovenskem sta bolj od teh delitev zaznamovala boj za narodno samostojnost in oblikovanje politične volje za povezovanje celotnega naroda v skupno administrativno enoto, kar je nadomeščalo idejo nacionalne države. V Evropi je meščanstvo vodilo bitko za nacionalno državo in uspelo udejanjeni državi dati glavni pečat, na Slovenskem pa je bilo prešibko, da bi ta cilj doseglo dokaj samostojno. Zato se tudi nobena od političnih doktrin ni uspela razviti v jasen politični profil, tako da imamo v resnici opraviti z različnimi podvrstami korporativizma: konservativnim, liberalnim, socialističnim in nacionalističnim. Narodizem (ali korporativni nacionalizem) je prečil vse preostale tri doktrine in je veljal za čezstrankarsko stranko.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 52, št. 4, jul.-avg. 2015, str. 707-742, 814)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2015
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 33473117

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 52, št. 4, jul.-avg. 2015, str. 707-742, 814)

loading ...
loading ...
loading ...