Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Moč in nemoč v stanovanjskem okolju
    Mandič, Srna
    V članku obravnavamo vprašanje, kako stanovalci večstanovanjskih stavb obvladujejo skupne zadeve in dosegajo spremembe v zaželeni smeri. Kot izhodišče uporabljamo konceptualni okvir opolnomočenja, ki ... izpostavlja vlogo povezovanja kot vira moči za spreminjanje in katerega elemente uvodoma predstavimo. Z bivariatno in regresijsko analizo podatkov, pridobljenih z anketiranjem naključnega vzorca stanovalcev v večstanovanjskih stavbah v Ljubljani, ugotavljamo, kakšni so viri in naravnanost za reševanje spornih vprašanj, kolikšen je občutek opolnomočenosti med stanovalci in kateri dejavniki k temu največ prispevajo. Analiza kaže, da na opolnomočenost bolj kot tradicionalni viri moči, npr. stratifikacijske značilnosti, vplivajo viri moči, značilni za koncept opolnomočanja, v prvi vrsti pozitivne dotedanje izkušnje in pozitivna naravnanost do možnosti spreminjanja, kar pritrjuje t. i. hipotezi o "naučenem upanju".
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 53, št. 2, mar.-apr. 2016, str. 420-448, 565)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2016
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 33995101

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 53, št. 2, mar.-apr. 2016, str. 420-448, 565)

loading ...
loading ...
loading ...