Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Ko opravljaš najbolj nemogočo službo na svetu : vloga generalnega sekretarja v Organizaciji združenih narodov
    Šabič, Zlatko
    Cilj članka je analizirati vlogo in pomen funkcije generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov (OZN). Članek temelji na tezi, da neodvisno delovanje generalnega sekretarja pri oblikovanju ... in izvrševanju politik OZN prinaša določena tveganja, saj države članice, še posebej stalne članice Varnostnega sveta, niso pripravljene sprejeti generalnega sekretarja kot enakopravnega akterja. Izkušnje preteklih generalnih sekretarjev kažejo na precejšnjo mero nezaupanja držav do njihovega dela. To je v neskladju z zahtevami okolja, v katerem se nahaja OZN. V sodobni mednarodni skupnosti, ki postaja čedalje bolj konfliktna, obstaja realna potreba po generalnem sekretarju, katerega primarna naloga bi bila, tudi na račun interesov posameznih držav članic, aktivno krepiti vlogo in podobo OZN kot organizacije, ki je ključna za preprečitev nove svetovne vojne.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 53, št. 3, maj-jun. 2016, str. 810-830, 846)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2016
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 34109789

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 53, št. 3, maj-jun. 2016, str. 810-830, 846)

loading ...
loading ...
loading ...