Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • EGA-karakterizacija zgorevalne sinteze iz citratno-nitratne začetne snovi
    Marinšek, Marjan, kemijski inženir ; Maček, Jadran
    Mešani kovinski oksidi na osnovi NiO-YSZ so bili pripravljeni z metodo zgorevalne sinteze iz ustreznih citratno-nitratnih izhodnih snovi. Na dinamiko zgorevalne sinteze ima odločilen vpliv začetno ... molsko razmerje med citratom in nitratom. Vpliv začetnega molskega razmerja na potek zgorevalne reakcije je bil določen z uporabo kemijske analize začetnih reakcijskih gelov in intermediatov ter termoanaliznih tehnik EGA in TG. Zgorevalna sinteza po različnih vmesnih stopnjah. Število vmesnih stopenj zgorevalne sinteze je odvisno od molskega razmerja gorivo/oksidant. Reakcijska zmes zgoreva najhitreje in z najvišjo temperaturo v primeru citratnožnitratnega razmerja 0,27. Med zgorevanjem se nitrat reducira do NO, ogljik iz citrata pa zapušča sistem kot ogljikov dioksid in ogljikov monoksid.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 38, št. 1/2, jan.-apr. 2004, str. 55-59)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2004
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 342698

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 38, št. 1/2, jan.-apr. 2004, str. 55-59)

loading ...
loading ...
loading ...