Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Sposobnost sintranja kompozitov NiO-YSZ pripravljenih z zgorevalno sintezo
    Dequier, Pierre ...
    Kompozitna materiala na osnovi niklja in z itrijevim oksidom stabiliziranega cirkonijevega oksida (Ni-YSZ) in ionski prevodnik YSZ sta bila pripravljena po metodi zgorevalne sinteze oziroma z uporabo ... gelske precipitacijske metode. Pripravljeni kermet Ni-YSZ je vseboval prostorninski delež niklja od 30 % do 60 %. Po sintezi je bil ionski prevodnik YSZ toplotno obdelan (sušen in kalciniran). Difuzijski členi so bili pripravljeni s stiskanjem mešanega oksida NiO-YSZ v tabletke in kasnejšim nanašanjem tankega sloja ionskega prevodnika s tehniko tiskanja. YSZ je bil natisnjen na surovce NiO-YSZ, na predhodno sintrane tabletke NiO-YSZ (1400 [kompozitum]C). Po ko-sintranju difuzijskih členov v vzorcih ni bilo opaziti razslojevanja med posameznimi plastmi. Tudi po redukciji nikljevega oksida do niklja v ko-sintranih vzorcih YSZ in kompozitih NiO-YSZ, kjer prostorninska vsebnost niklja v končnem materialu Ni-YSZ ni presegla 50 %, je bila med plastema opažena dobra oprijemljivost in sinterabilnost. Z redukcijo NiO do Ni postane anodni material porozen, medtem ko YSZ elektrolit ohrani razmeroma visoko relativno gostoto. Mikrostrukturne in nekatere morfološke lastnosti ko-sintranih vzorcev ter čistih izhodnih spojin smo spremljali z optično mikroskopijo in SEM-analizo.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 38, št. 1/2, jan.-apr. 2004, str. 61-66)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2004
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 342954

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 38, št. 1/2, jan.-apr. 2004, str. 61-66)

loading ...
loading ...
loading ...