Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Pomen in uporabnost kazalnika zadovoljstvo z življenjem : 'zadovoljstvo z življenjem' kot vodilni družbeni kazalnik 'onstran BDP' paradigme
    Kurdija, Slavko ; Korošec, Valerija, sociologija, 1966-
    Članek obravnava potencial uporabe kazalnika subjektivnega zadovoljstva z življenjem kot kazalnika družbene blaginje. Ekonomsko deterministična izhodišča za oceno družbenega razvoja sama po sebi ... postajajo nezadostna. Prispevek v prvem delu predstavlja argumente, zakaj bi mnenjski kazalnik 'zadovoljstvo z življenjem' lahko postal vodilni evaluativni kazalnik 'onstran BDP' paradigme. Izpostavljen je potencial kazalnika, ki izhaja iz njegovega celovitega (holističnega) značaja. V drugem delu avtorja analizirata težave pri uporabi kazalnika v javnih politikah v slovenskem prostoru, predvsem v smislu nepoenotenosti metodologije med različnimi raziskavami ter nerednosti intervalov merjenja. V zaključnem delu s podatki Evropske družboslovne raziskave (ESS) ilustrativno prikažeta gibanje zadovoljstva z življenjem v zadnjem desetletju v Sloveniji. Videti je, da dinamika samega kazalnika ni neposredno povezana z dinamiko ekonomske situacije. V zadnjem času se tudi v prostoru javnih politik vse bolj uveljavlja pomen mehkih kazalnikov zadovoljstva, ki so primernejši za opredelitev ocene družbene uspešnosti. Avtorja ugotavljata, da kazalnik še ni dosegel zadovoljive uveljavitve v strokovnem in političnem okolju.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 53, posebna št., sep. 2016, str. 64-89, 251-252)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2016
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 34360669

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 53, posebna št., sep. 2016, str. 64-89, 251-252)

loading ...
loading ...
loading ...