Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Identitetni izzivi v času tranzicije : ambivalentnost v sodobni socialni/nacionalni identiteti Slovencev in Slovenk
    Ule, Mirjana
    V članku s pomočjo teoretske analize in konceptualizacije identitete ter primerjalnih podatkov raziskav javnega mnenja analiziramo in interpretiramo spremembe nacionalne identitete prebivalcev in ... prebivalk Slovenije v zadnjih dvajsetih letih. Primerjalna analiza raziskav javnega mnenja je pokazala, da je odnos do nacionalne identitete po večini pogojen, ne pa brezpogojen. Povezan je z oceno delovanja političnega in ekonomskega sistema, zlasti z ocenami stopnje demokracije, gospodarske uspešnosti, socialne pravičnosti, socialne varnosti in stopnje egalitarnosti. To pomeni, da so anketirani pripravljeni braniti realne ali simbolne dosežke slovenstva le tedaj in toliko, kolikor ta obramba prispeva k zagotavljanju osnovnih pogojev navedenih družbenih dosežkov. To kaže, da večina anketiranih in tudi večina slovenske populacije zavrača pretežno emocionalne in nereflektirane predstave o slovenstvu in slovenski državi.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 53, posebna št., sep. 2016, str. 112-128, 253)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2016
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 34362461

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 53, posebna št., sep. 2016, str. 112-128, 253)

loading ...
loading ...
loading ...