Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Varnostna prizadevanja Evropske unije : pogled javnosti
    Malešič, Marjan
    Varnostna prizadevanja Evropske unije se krepijo, zato v analizi preverjamo stopnjo njihove podpore v evropski javnosti. Analiza se osredotoča na dve vprašanji, in sicer na oblikovanje skupne ... varnostne in obrambne politike ter na razvoj mehanizma za usklajevanje in zagotavljanje pomoči ob nesrečah. Analizo usmerjajo podatki, pridobljeni v raziskavah Eurobarometer in Slovensko javno mnenje, njihova deskriptivna obravnava pa ponuja vpogled v temeljna stališča, mnenja in prepričanja evropske in posebej slovenske javnosti o varnostnih prizadevanjih EU. Rezultati pokažejo visoko podporo javnosti tem prizadevanjem, hkrati pa razkrivajo njeno sorazmerno slabo obveščenost o varnostnih temah in tudi določena protislovja. Tako na primer ugotavljamo, da bi odločanje o varnostnih vprašanjih po mnenju javnosti moralo potekati v institucijah EU, slednja pa vztraja na skupni varnostni in obrambni politiki kot na medvladnem procesu. Naprej, javnost daje sorazmerno visoko podporo tradicionalnim vojaškim nalogam (obramba ozemlja EU in zagotavljanje miru v EU), medtem ko EU v praksi izvaja operacije kriznega upravljanja, mirovne in humanitarne operacije zunaj svojega ozemlja. Bodoča "evropska vojska", ki bi tradicionalne vojaške naloge lahko izvajala, pa v javnosti še nima zadostne podpore. In ne nazadnje, javnost je sorazmerno slabo obveščena o mehanizmu civilne zaščite EU, hkrati pa njegovim dejavnostim daje zelo visoko podporo.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 53, posebna št., sep. 2016, str. 198-214, 255)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2016
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 34362973

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 53, posebna št., sep. 2016, str. 198-214, 255)

loading ...
loading ...
loading ...