Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Uporaba simulacije ohlajanja avstenitnih jekel za izračun ohlajanja maloogljičnih jekel
    Kokošar, Janko
    Več trakov raznih vrst jekel je bilo hlajeno na hladilni liniji štekla pri različnih hitrostih traku in z različnimi hladilnimi sekcijami. Za vsak trak lahko dobimo meritev končne temperature ... valjanja, temperature navijanja in hitrost traku. Z uporabo simulacije ohlajanja za avstenitna jekla ugotovimo, kakšno hitrost mora imeti trak avstenitnega jekla pri drugih uporabljenih parametrih ohlajanja, da dosežemo na koncu hladilne linije želeno temperaturo. Pomembno je izračunati razmerje te simulirane hitrosti z izmerjeno hitrostjo za maloogljično jeklo. Z analizo razmerij hitrosti za avstenitno in maloogljično jeklo lahko ocenimo, kje se dogajata premena iz avstenita v ferit ter magnetna premena, kako je to odvisno od kemijske sestave jekla, in točneje napovemo, kolikšno hitrost traku je treba uporabiti, da dosežemo želene temperatura traku pred navijanjem. S še večjim številom podatkov in analiz bo možno dobiti še izboljšane informacije in točnejše temperature navijanja.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 38, št. 1/2, jan.-apr. 2004, str. 113-116)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2004
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 343978

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 38, št. 1/2, jan.-apr. 2004, str. 113-116)

loading ...
loading ...
loading ...