Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Spolna diferenciacija na primeru transformacije novinarskega poklica
    Humer, Živa ; Frelih, Mojca, 1977-
    V članku problematiziramo feminizacijo novinarskega poklica v kontekstu neenakosti spolov v medijih. Izpostavimo, da se je delež novinark in urednic v novinarstvu v zadnjih desetletjih izrazito ... povečal navkljub značilnostim maskuliniziranosti (dolgi in netipični delovniki, pogoste službene poti, manjše možnosti usklajevanja zasebnega in poklicnega življenja). Hkrati pa se neenakosti v medijih kot področju zaposlovanja in na ravni medijskih reprezentacij niso zmanjšale, temveč se ohranjajo in reproducirajo skozi obstoječe uspoljene organizacijske strukture in procese delovanja, načine vodenja in položaje odločanja. Na podlagi analize desetih intervjujev z vodstvenimi in vodilnimi zaposlenimi v treh televizijskih hišah (TV Slovenija, POP TV in Planet TV) ugotavljamo, da je transformacija novinarskega poklica z vidika spola prepoznana izključno kot kvantitativni pokazatelj večjega števila žensk v novinarstvu ter posledično kot dosežena spolna enakost na področju zaposlovanja v televizijskih hišah. Ugotavljamo, da odsotnost kritičnega naslavljanja vprašanj o spolih in enakosti spolov pri vprašanjih delovanja, vodenja in zaposlovanja v medijih omogoča reprodukcijo obstoječih neenakosti spolov v medijih.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 54, št. 3/4, maj-avg. 2017, str. 630-648, 703)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2017
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 35054941

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 54, št. 3/4, maj-avg. 2017, str. 630-648, 703)

loading ...
loading ...
loading ...