Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Študij pojavov na površini nerjavnega jekla pri termični obdelavi v vakuumu = Study of surface reactions on stainless steel during thermal treatment in vacuum
    Nemanič, Vincenc ...
    Nerjavno jeklo je zaradi izredno dobrih mehanskih lastnosti najpogosteje uporabljen konstrukcijski mateial za izdelavo posod, v katerih želimo s črpanjem vzdrževati bodisi ultra visoki vakuum ali ... brez dodatnega črpanja dolgotrajno ohraniti izolativni vakuum. Med toplotno obdelavo, ki največkrat poteka v inertni atmosferi, potekajo reakcije, ki pospešujejo ali zavirajo sproščanje vodika, ki predstavlja v takih posodah najresnejšo težavo. Izmerjene vrednosti rekombinacijskega koeficienta na različne načine obdelanih površin se močno razlikujejo, korelacija s sestavo površine pa doslej ni bila objavljena. V prispevku so pokazani rezultati, ki smo jih dobili iz dveh tipov meritev. T AES smo analizirali sestavo površine več vzorcev istega tipa nerjavnega jekla, iz katerih smo izdelali serijo tankostenskih posod in jih med črpanjem termično obdelali na različne načine. Z meritvijo naraščanja tlaka akumuliranega plina, ki je potekala najmanj nekaj sto ur, smo izmerili izredno nizke vrednosti razplinjevanja. Ugotovili smo, da je poleg stabilne oksidne plasti na površini vedno prisoten v znatni meri tudi ogljik, katerega vsebnost na površini se je med segrevanjem celo povečala, njegov vpliv na razplinjevanje vodika pa ni bil poznan in upoštevan.
    Vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 33, št. 3/4, maj-avg. 1999, str. 223-226)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 1999
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 35554

vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 33, št. 3/4, maj-avg. 1999, str. 223-226)

loading ...
loading ...
loading ...